De mooiste fietsroutes van Winterberg

MöhnetalRadweg - fietsroute Vakantiehuisje Winterberg

Winterberg kent een prachtig stuk ongerept natuurgebied en culturele bezienswaardigheden. Het is tijd om eropuit te gaan en daarom hebben wij de mooiste fietsroutes van Winterberg voor je geselecteerd. Voor jong en oud, voor de sportieve of recreatieve fietser en voor de cultuur- of juist natuurliefhebber: dit zijn de fietsroutes die je zeker niet mag missen.

Hochsauerlandkreis

Via deze route maak je kennis met de groene regio Hochsauerlandkreis. Je start en eindigt bij Zum Hillekopf 17 (59964 Medebach). Je fietst langs De Heilige Johannes de Doperkerk, een van de oudste sacrale gebouwen van Medebach en omgeving. Daarna passeer je het oudste gebouw van Medebach: de Andreaskapel. Vervolgens kom je door het natuurgebied Medebacher Bucht. Het klimaat in dit natuurgebied is zeer mild en droog; het ligt namelijk in de regenschaduw van de Rothaargebergte. In Elkeringhausen fiets je langs een klein riviertje, de Orke. Een 2 kilometer steile klim brengt je op de Höhenstrasse: een prachtig gebied waar je kunt genieten van vergezichten. Via de bron van de Ruhr fiets je terug naar het startpunt.
Lengte: 39 km.

Hochsauerland Höhenstrasse

Het start- en eindpunt van deze route is aan de Hochsauerland Höhenstraße (59955 Winterberg).  Deze fietsroute brengt je langs tal van mooie wegen in Sauerland en naar de Hanzestad Medebach. Je begint op de Bremberg, een berg van 809 meter hoog. Vervolgens ga je door naar de Poppenberg welke een hoogte van 746 meter bereikt. Via de Bob- en Rodelbaan van Winterberg fiets je door naar Medebach: een stadje met zo’n 8000 inwoners waar nog echte vakwerkhuizen te zien zijn. Je gaat door naar het oudste gebouw van Medebach: de Andreaskapel en via de kapel door naar de Heilige Johannes de Doperkerk: een van de oudste sacrale gebrouwen in Medebach. Het eindpunt is bijna bereikt wanneer je bij de skischans van St. Georg bent aangekomen. Vanaf de skischans geniet je van een prachtig uitzicht.
Lengte: 46,2 km.

SauerlandRadring

Deze route is zowel geschikt voor de goed getrainde fietser, als voor de minder goed getrainde fietser. De route start en eindigt op Am Donscheid (57392 Schmallenberg). Er is een kleine noordelijke route van 41 km en een zuidelijke route van 84 km. Het hoogtepunt van deze route is de 689 meter lange ”Vleermuistunnel” waar je in de zomermaanden doorheen kunt fietsen. Met de noordelijke route ga je van de Wentholthausen naar Meschede en terug langs de Hennesee. Met de Zuidelijke route fiets je voor een groot gedeelte langs oude spoorbanen.
Lengte: 41 km (noordelijke route)
Lengte: 84 km (zuidelijke route)

MöhnetalRadweg

Start: Bahnhofstraße (59929 Brilon)
Einde: Möhnering (59755 Arnsberg)
Sauerland zonder al te veel beklimmingen beleven? Neem de MöhnetalRadweg route! Met deze 69-kilometer-lange route fiets je langs het riviertje Möhne. De route verbindt de oude Hanzestad Brilon met de plaatsen Rüthen, Warstein, Möhnesee, Ense en uiteindelijk Arnsberg-Neheim. Daar mondt de Möhne uit in de Ruhr, waar de MöhnetalRadweg aansluit op de RuhrtalRadweg. Tijdens de route kun je genieten van een prachtig natuurgebied en culturele bezienswaardigheden: het oudste raadhuis van Duitsland in Brilon, de verdedigingswerken in de historische stad Rüthen, de mooie koren- en zaagmolen in Warstein-Belecke en de “Sauerlandse Dom” in Arnsberg-Neheim. Het hoogtepunt op de route is toch wel de Möhnesee: één van de grootste stuwmeren van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.
Lengte: 69 km

Boek je verblijf bij Vakantiehuisje Winterberg. Onze appartementen liggen midden in het centrum van Winterberg en zijn op loopafstand van prachtige wandel- en (natuurlijk) fietsroutes.